Parohia Oprișeni s-a înfiinţat în anul 1894. Primul preot al parohiei a fost Panaite Arhirie, decedat în anul 1927, a cărui mormânt străjuieşte lângă altarul bisericii. Satul Oprișeni a fost situat pe moşia Oprișeni şi a fost proprietatea Mănăstirii Golia. Astăzi satul are o populaţie de 250 capi de familie cu 866 suflete.
Biserica cu hramul Sfinții Voievozi a fost clădită în anul 1857, cu îngrijirea Arhimanfritului Anania fost egumen al Mănăstirii Golia. În cimitirul situat lângă biserica se găsesc urmele unei alte biserici mai vechi căzute în ruină.
Ne se cunoaşte dacă acest egumen Anania a zidit această biserică cu banii săi, sau din veniturile mănăstirii. Ceea ce este precis este ca transporturile de materiale, lucrările cărămizilor şi salahoria a fost făcută de locuitorii satului.
Ctitor al acestei biserici este pomenit Arhimandritul Anania.
În Sinodicul Nr. 102 ea se găseşte la Arhivele Statului din Iaşi, făcută din ordinul IPS Arhiepiscop şi Mitropolit al Moldovei şi Sucevei şi Exarh al păliurilor Chir Chir Calinic Mielescu 1874/Iaşi, spune: „Biserica din satul Oprișeni au început a se zidi de cărămidă la anul 1858, iar la anul 1859 sau finit când sau şi sfinţit de Sfinţia Sa Economul Antonie Georgiu fostul Protoiereu al Judeţului Iaşi, cu binecuvântarea fericitului intru amintire Mitropolit Sofronie Mielescu. Biserica s-a gacut şi împodobit cu icoane şi veşminte, cărţi şi altele de Arhimandritul Anania fost Egumen al Mănăstirii Golia. (1875 iulie 2)”.
În ceea ce se priveşte data zidirii sunt trei păreri
În arhiva bisericii se găseşte data de 1857.
În sinodicul din 1874 de la Arhivele statului se găseşte data zidirii 1858 şi terminate în 1859.
Iar în Dicţionarul geografic al judeţului Iaşi, întocmit la 1888 de C. Chiriţă se afirmă că “Biserica din opriseni a fost fondată în 1856 de Mitropolitul Veniamin Costache”. Afirmaţie ce nu poate rezista, deoarece la această dată Mitropolitul Veniamin Costache nu mia este în viaţă.
Rămâne mai precisă consemnarea din arhiva bisericii, ca Biserica din oprisani a fost terminate în 1867.